Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/praisega/public_bibelnpaettar.se/include/common.php on line 29

Warning: Undefined variable $lang in /home/praisega/public_bibelnpaettar.se/include/common.php on line 38
Bibeln på ett år | ❻ Parallell
Hem

Bibeln på ett år

Nästa dag

Parallell - söndag 24/4

1 Krön 3-5


1 Krön 3-5

Ram – mer material om Davids ättlingar
1Dessa var de söner som föddes åt David i Hebron (hebr. Chevron):

    Amnon, den förstfödde – av Ahinoam från Jisreel,
    Daniel, den andre – av Abigajil från Karmel,
     2Avshalom, den tredje – son till Maaka, som var dotter till Talmaj, kungen i Geshur,
    Adonia, den fjärde – Haggits son,
     3Shefatja, den femte – av Abital,
    Jitream, den sjätte – av hans hustru Egla.
4Dessa sex föddes åt honom i Hebron, där han regerade i sju år och sex månader.

I Jerusalem regerade han i trettiotre år. 5Dessa söner föddes åt honom i Jerusalem: Shimea, Sobab, Natan och Salomo, tillsammans fyra, av Bat-Shua, Ammiels dotter. 6Dessutom Jivchar, Elishama, Elifelet, 7Noga, Nefeg, Jafia, 8Elishama, Eljada och Elifelet, tillsammans nio. 9Dessa var alla Davids söner, förutom sönerna med bihustrurna. Tamar var deras syster.

Kung Salomos ättlingar
10Salomos son var Rechavam,
    dennes son Abia,
    dennes son Asa,
    dennes son Joshafat,
     11dennes son Joram,
    dennes son Ahasja,
    dennes son Joash, 12dennes son Amatsjaho,
    dennes son Asarja [Ussia, se 2 Kung 15:1; 2 Krön 26:1; Matt 1:8],
    dennes son Jotam, 13dennes son Achaz,
    dennes son Hiskia,
    dennes son Manasse,
     14dennes son Amon,
    dennes son Josia. 15Josias söner var
    Johanan, den förstfödde,
    Jehojaqim (Jojakim), den andre,
    Sidkia, den tredje,
    Shallum, den fjärde. 16Jehojaqims söner var hans son Jekonja och dennes son Sidkia.

Kung Jekonjas ättlingar
17Jekonjas söner i fångenskap var: hans son Shealtiel, 18dessutom Malkiram, Pedaja, Senassar, Jekamja, Hoshama och Nedabja. 19Pedajas söner var Serubbabel och Shimei,
Serubbabels söner var Meshullam och Hananja, och deras syster var Shelomit, 20dessutom Hashuba, Ohel, Berekja, Hasadja och Jushab-Hesed, tillsammans fem. 21Hananjas söner var Pelatja och Jeshajah [inte profeten Jesaja], dessutom Refajas söner, Arnans söner, Obadjas söner och Shekanjas söner. 22Shekanjas son var Shemaja.
Shemajas söner var Hattush [kom från Babylon 458 f.Kr., se Esra 8:2], Jigal, Baria, Nearja och Shafat, tillsammans sex. 23Nearjas söner var Eljoenaj, Hiskia och Asrikam, tillsammans tre. 24Eljoenajs söner var Hodavja, Eljashib, Pelaja, Ackub, Johanan, Delaja och Anani, tillsammans sju.

Judas ättlingar
1Judas söner var Perets, Chetsron, Karmi, Hur och Shobal. 2Reaja, Shobals son, blev far till Jahat och Jahat till Ahumaj och Lahad. Dessa var sorgatiternas släkter. 3Dessa var Abi-Etams söner: Jisreel, Jishma och Jidbash, och deras syster hette Hasselelponi, 4dessutom Penoel, Gedors far, och Eser, Hushas far. Dessa var söner till Hur, Efratas förstfödde, Betlehems far.

5Ashur, Tekoas far, hade två hustrur, Hela och Naara.
     6Naara födde åt honom
        Ahussam, Hefer, Timeni och ahashtariterna.
    Dessa var Naaras söner.
7Helas söner var
    Seret, Jishar och Etnan. 8Kos var far till Anub och Hassobeba, likaså Aharhels, Harums sons, släkter.

Jabes bön
9Jabes var mer ansedd (ärofylld, aktad, hade mer dignitet) än sina bröder, hans mor hade gett honom namnet Jabes [hebr. Jabets; snarlikt ordet för smärta], för hon sa: "Jag har fött honom med smärta (hebr. otsev)." 10Jabes ropade till (bad, åkallade) Israels Gud (Elohim) och sa:
Om du bara ville välsigna mig stort
    utvidga mitt område (min gräns).
Låt din hand vara med mig (låt mig vara nära dig)
    bevara mig från ondska, så att jag inte smärtar mig.
Gud lät det ske som han begärde (önskade).

11Kelub, Shuhas bror, blev far till Mehir, som var far till Eshton. 12Eshton blev far till Beit-Rafa, Pasea och Tehinna, Ir-Nahashs far. Dessa var männen från Reka. 13Kenas söner var Otniel och Seraja. 14Meonotaj blev far till Ofra och Seraja till Joav, far till hantverkardalens släkt, för de var hantverkare. 15Söner till Kaleb [en av de tolv spejarna, se 4 Mos 13:6], Jefunnes son, var Iru, Elah och Naam, likaså Elahs söner och Kenas. 16Jehallelels söner var Sif och Sifa, Tirja och Asarel. 17Esras son var Jeter, dessutom Mered, Efer och Jalon. Och hon blev havande och födde Mirjam, Shammaj och Jishba, Eshtemoas far. 18Hans judiska hustru födde Jered, Gedors far, och Heber, Sokos far, och Jekutiel, Sanoas far. Men de andra var söner till Bitja [kanske Hatshepsuts yngre syster Nefrubity], faraos dotter, som Mered hade tagit till hustru. 19Söner till Hodias hustru, Nahams syster, var Keilas far, garmiten, och maakatiten Eshtemoa. 20Simeons söner var Amnon och Rinna, Ben-Hanan och Tilon.
Jishis söner var Sohet och Sohets son.

Shelas ättlingar
21Söner till Shela, Judas son, var Er, Lekas far, och Lada, Mareshas far, och de släkter som tillhörde linnearbetarnas hus, av Ashbeas hus, 22dessutom Jokim och männen i Koseba samt Joash och Saraf, som blev herrar över Moab, likaså Jasubi-Lehem. Men detta hör till en avlägsen tid. 23Dessa var krukmakarna och invånarna i Netaim och Gedera. De bodde där hos kungen och var i hans tjänst.

Simeon, Ruben, Gad och halva Manasse


Simeons ättlingar
24Simeons söner var:
Nemuel och Jamin, Jariv, Zerach, Saul (hebr. Shaol).

[Uppräkningen grupperar Nemuel först och sedan de andra fyra, se även 1 Mos 46:10; 2 Mos 6:15; 4 Mos 26:12.]
25Hans [Sauls] son var Shallum, hans [Shallums] son var Mivsam, hans [Mivsams] son var Mishma.

26Mishmas söner var hans son Hammuel, dennes son Sackur och dennes son Shimei.

27Shimei hade sexton söner och sex döttrar. Men hans bröder hade inte många barn. I sin helhet ökade inte deras släkt lika mycket som Juda barn. 28De bodde i Beer-Sheba, Molada och Hasar-Shual, 29Bilhah, i Esem och i Tolad, 30Betuel, Horma och Tsiklag, 31i Beit-Markabot, i Hasar-Susim, i Beit-Biri och i Shaarajim. Dessa var deras städer tills David blev kung. 32Deras byar var Etam och Ajin, Rimmon, Token och Ashan, fem städer, 33och alla deras byar som låg runt omkring dessa städer ända till Baal. [Baal betyder "herre", syftar troligtvis på Baalot-Beer i söder, se Jos 19:8.] Där bodde de. [Jos 19:8] De förde sitt eget [särskilda] släktregister.

[Släktregister var officiella listor på namn och familjer som förvarades i arkiv. De användes för beskattning och militärtjänst. Även om simoniterna var en liten stam som bodde mitt i Juda hade de sina egna släktregister.]

34Dessutom [följande överhuvuden]: Meshobab, Jamlek och Josha, Amatsjahos son, 35och Joel och Jehu, son till Josibja, son till Seraja, son till Asiel, 36och Eljoenaj, Jaakoba, Jeshohaja, Asaja, Adiel, Jesimiel och Benajaho, 37samt Sisa, son till Shifi, son till Allon, son till Jedaja, son till Shimri, son till Shemaja. 38Dessa nu nämnda var furstar i sina släkter.
    Och deras familjer utbredde sig och blev talrika. 39De drog fram mot Gedor [nära Gaza], ända till östra sidan av dalen, för att söka bete för sin boskap. 40De fann frodigt (rikligt, fett) och gott bete, och landet hade utrymme nog. Och där var lugnt och stilla, för de som bodde där förut var hamiter.

41Men dessa som här är uppskrivna med namn kom i Juda kung Hiskias tid [715-687 f.Kr.] och förstörde deras tält och slog de meiniter som fanns där och utrotade dem så att de inte mer finns till. Sedan bosatte de sig i deras land, för där fanns bete för deras boskap. 42Av dem, av Simeons barn, begav sig femhundra man till Seirs bergsbygd. Och Pelatja, Nearja, Refaja och Ussiel, Jishis söner, stod i spetsen för dem. 43De slog de sista som var kvar av amalekiterna och hade kommit undan. Sedan bosatte de sig där och bor där än i dag.

Rubens ättlingar
1Ruben var Israels förstfödde, för han föddes först. Men eftersom han vanhelgade sin fars bädd [genom att ligga med Judas bihustru Bilhah, se 1 Mos 35:22; 49:4] gavs hans förstfödslorätt åt sönerna till Josef, Israels son, men inte så att Josef skulle tas upp i släktregistret som den förstfödde. 2För även om Juda var den mäktigaste bland sina bröder och en av hans ättlingar blev furste, så blev förstfödslorätten ändå Josefs.

[Den förstfödde sonen fick dubbel arvslott, se 5 Mos 21:17. Det var också den äldste sonens ansvar att flytta benen från gravkammaren till en benkista, ett år efter en förälders begravning. Se även 1 Mos 50:10; 1 Sam 31:13; Matt 8:22; Joh 11:19.]

3Rubens, Israels förstföddes, söner var Chanoch (Henok) och Pallo, Chetsron och Karmi. 4Joels söner var hans son Shemaja, dennes son Gog, dennes son Shimei, 5dennes son Mika, dennes son Reaja, dennes son Baal, 6likaså dennes son Beera som Assyriens kung Tiglat-Pileser förde bort i fångenskap. Han var furste för rubeniterna. 7Hans bröder var, när de efter sina släkter skrevs upp i släktregistret efter sin ättföljd: Jegiel, huvudmannen, Sakarja 8och Bela, son till Asas, son till Shema, son till Joel. Han bodde i Aroer, och hans boplatser nådde ända till Nebo och Baal-Meon. 9Österut nådde hans boplatser ända fram till öknen som sträcker sig från floden Eufrat. De hade nämligen stora boskapshjordar i Gileads land. 10Men på Sauls tid förde de krig mot hagariterna [araber som härstammade från Abrahams bihustru Hagar, se 1 Mos 21:9; 25:12], som föll för deras hand. Då bosatte de sig i deras tält utmed hela östra sidan av Gilead.

Gads ättlingar
11Gads barn bodde mitt emot dem i landet Bashan ända till Salka: 12huvudmannen Joel och sedan Shafam, och dessutom Jaanaj och Shafat i Bashan. 13Deras bröder var, efter sina familjer, Mikael, Meshullam, Sheba, Joraj, Jakan, Sia och Ever, tillsammans sju. 14Dessa var söner till Avichajil, son till Huri, son till Jaroa, son till Gilead, son till Mikael, son till Jeshishaj, son till Jado, son till Boz. 15Men Ahi, son till Abdiel, son till Guni, var huvudman för deras familjer. 16De bodde i Gilead i Bashan med underlydande orter, likaså på alla Sarons betesmarker, så långt de sträckte sig. 17Alla dessa blev uppskrivna i släktregistret i Juda kung Jotams tid [750-735 f.Kr. i södra riket] och Israels kung Jeroveams tid [793-735 f.Kr. i norra riket].

18Rubens barn och gaditerna och ena hälften av Manasse stam var tappra män som bar sköld och svärd och spände båge och var tränade för krig. De utgjorde 44 760 stridsberedda män. 19De förde krig mot hagariterna och mot Jetur, Nafish och Nodab. 20De fick hjälp mot dem så att hagariterna och alla som var med dem gavs i deras hand. De ropade till Gud under striden och han bönhörde dem, eftersom de litade på honom. 21Som byte förde de bort deras boskapshjordar, 50 000 kameler, 250 000 får och 2 000 åsnor, likaså 100 000 människor. 22Många hade blivit slagna, eftersom striden var från Gud. Sedan bosatte de sig i deras land och bodde där ända till fångenskapen.

23Halva Manasse stams barn bodde också där i landet, från Bashan ända till Baal-Hermon och Senir [det amoreiska namnet, se 5 Mos 3:9] och Hermons berg, och de var talrika. 24Dessa var huvudmän för sina familjer: Efer, Jishi, Eliel, Asriel, Jeremia, Hodavja och Jadiel, tappra stridsmän, berömda män och huvudmän för sina familjer.

25Men de var otrogna mot sina fäders Gud. I sin trolöshet höll de sig till de gudar som dyrkades av folken i landet, de folk som Gud hade utrotat inför dem. 26Då uppväckte Israels Gud den assyriske kungen Puls [Tiglat-Pileser III] ande, det vill säga den assyriske kungen Tiglat-Pilesers ande. Han förde folket bort i fångenskap, såväl rubeniterna och gaditerna som ena hälften av Manasse stam. Han förde dem till Hala, [floden] Habor, Hara och Gozans ström [i nuvarande norra Irak], där de är än i dag.






Igår

Planer

Stäng  


Parallell