Hem

Bibeln på ett år

 

Planer

Stäng  

Läs Bibeln 2022!

Bibelläsningsplaner med Svenska Kärnbibelns expanderade översättning!

Vad roligt att du vill läsa Bibeln! Här på sidan bibelnpaettar.se (bibelnpåettår.se med å fungerar också) hittar du smidigt dagens texter från några olika läsplaner på en mobilanpassad sida.

När du väl valt en plan sparas det värdet i en "kaka" vilket gör att du automatiskt kommer till dagens vers nästa gång du besöker sidan. Du kan alltid klicka på hem-knappen (överst till vänster) och gå tillbaka till denna sida och välja en ny plan.

Tips Du kan spara sidan på hemskärmen på din mobil/läsplatta så kommer du lätt åt dagens avsnitt.
Här finns instruktioner hur man gör det.

Dagens text 4/12Bibelläsningsplaner

Det finns 6 olika planer, allt från ett daglig Bibelord med 1-2 verser per dag till planer på tre kapitel om dagen, vilket gör att man läser hela Bibeln på ett år.

Det finns en Facebookgrupp som heter Anta Utmaningen där man kan samtala om de texter man läser.


❶ Dagens bibelord

Denna plan följer Bibelappen YouVersions dagliga Bibelord med 1-2 verser per dag. Ett enkelt sätt att få med sig ett Bibelord om dagen. Dagens vers postas också på Kärnbibelns Facebook och Instagram sidor med en bild. Ladda ner PDF

❷ Nya Testamentet på ett år

Läs hela Nya Testamentet på ett år genom att läsa 15-25 verser per dag. Planen följer samma delar av NT som hel- och halvbibelplanerna. Ladda ner PDF

❸ Helbibel – hela Bibeln på ett år

Helbibelplanen är indelad i fyra delar. Varje dag så läser man ett stycke i Gamla testamentet, Nya testamentet, Psaltaren och Ordspråskboken. Efter ett år har du läst hela Bibeln. Ladda ner PDF

❹ Halvbibel – hela Bibeln på två år

Halvbibelplanen ger dig möjligheten att läsa ungefär halva Bibeln på ett år. Varje dag läser du lite hur Gamla testamentet och Nya testamentet. Läser du i två år har du läst hela Bibeln, och Nya testamentet två gånger. Planen startade 2021 och nu 2022 är den andra delen.

❺ Kvartbibel – Bibelsällskapets plan

Planen för 2022 är framtagen av Anders Göranzon, Bibelsällskapets generalsekreterare. Under första kvartalet läser man Lukasevangeliet i sin helhet (denna text finns som pilotöversättningen med NT26). Annars följer planen kyrkoårets dagar. Här finns planen som A4 PDF.

❻ Parallell – hela Bibeln på ett år (kronologisk)

Den parallella planen försöker arrangera berättelserna parallellt i tidsföljd. På ett år läser man igenom hela Bibeln. I denna plan läser man profetböckerna i Gamla testamentet parallellt med de historiska händelserna. Breven i Nya testamentet flikas in medan man läser Apostlagärningarna då troligtvis Paulus skrev flera av breven osv. Det är omöjligt att få med alla parallella händelser, och i vissa fall dateras böcker olika, men trots det är denna plan utmärkt för att se sammanhang och ger ofta många aha-upplevelser! Planen kommer från biblestudytools.com. Ladda ner PDF


Om Svenska Kärnbibeln

Svenska Kärnbibeln är en expanderad översättning. Där det behövs, används flera svenska ord för att förmedla grundtextens fulla betydelse. Målet är att en svensk läsare på 2000-talet ska tillgodogöra sig bibeln så långt det är möjligt på samma sätt som när den skrevs. Översättningen har även kartor och bilder i texten för att underlätta förståelsen. Svenska Kärnbibeln använder sig av ett system med parenteser och hakklamrar.

() - Hebreiskt/grekiskt ords fulla betydelse
[] - Tillägg av översättarna med uppgifter för att lättare tolka bibelstället

Man kan säga att innehållet i parenteserna och hakklamrarna är noter som är inlagda i texten och formaterade så att de kan läsas tillsammans med bibeltexten om man vill.

Provöversättning

Kärnbibeln är i provöversättning, det innebär att vi tacksamt tar emot förslag och idéer som kan förbättra översättningen. Hör gärna av dig till Jonas Bergsten på info@karnbibeln.se.

Alla synpunkter är värdefulla. Några frågor som du gärna får ha med dig när du läser är:
  • Var du tvungen att läsa om en mening?
  • Såg något som var konstigt?
  • Tänkte du på någon bild som skulle hjälpa att illustrera en passage?
  • Behövs det fler eller färre kommentarer i ett stycke?
  • osv.


För mer info se kärnbibeln.se.